De siste årene har jeg kun undervist norsk, og har vært så heldig å få et helt eget rom bare til norskundervisningen. Det viktigste for meg har vært at elevene skal få en god følelse i det de kommer inn i klasserommet. De skal kjenne på at her er det gøy å lære, at det er enkelt å finne frem og at de kan være så selvstendige som mulig.
Jeg jobber mye med rutiner de første ukene og det skal alltid være orden slik at både er hyggelig å være her og lett å finne frem. Det er viktig at elevene vet hva som forventes av dem til en hver tid. Det krever litt arbeid i starten, men dersom man bruker tid på det så går det av seg selv resten av året!
Klasserommet mitt er forholdsvis stort, med en lang vindusrekke og ellers mye veggplass. Jeg har 6 store veggtavler, Hunton Silencio parkettunderlag. Disse er utrolig praktiske som veggplater av mange grunner. De er billige, lette, enkle å henge opp og kan skjæres til i hvilken som helst fasong man måtte ønske. Vi dekker dem med store ruller tavlepapir og border som vi får fra utlandet. Jeg har også brukt litt tykt gavepapir/bokbind som fungerer bra å dekke dem med. Her er det gode kjøp å gjøre på f.eks Nille ved skolestart. Border kan man klippe til fra stor kartong eller bruker tekstiler.
Tavlene brukes til å henge opp både elevarbeid, plakater og tema-arbeid. Jobber du mye med stasjonsundervisning er det viktig å tenke på hva som henger hvor, for å unngå for mye trafikk under arbeidsøktene. Matematikktavla bør være der man har mattestasjon, lesetavla i nærheten av lesestasjon osv. Ellers bruker jeg både gulv, tak, vinduer, dører og annen veggplass til å henge opp ressurser. Her kan du se video med mer informasjon om veggtavler, hva vi bruker og hvordan vi lager dem!
Med over 70 barnetrinnselever innom hver uke så har jeg ikke plass til elevhyller til hver enkelt, men bruker i stedet disse skoboksene fra Europris som passer helt perfekt til en vanlig skrivebok. Jeg bruker dem til det aller meste og merker dem med klasse, fag, lesebøker, ressurser også videre. Jeg fester merkelappene med kontaktpapir og de holder i mange år! Her kan du laste ned de redigerbare merkelappene.
Alt i klasserommet mitt er fargekodet til hver klasse; forsider på skrivebøker, innsamlingsbokser, permer, leselogger…. you name it! På denne måten er det lettere for elevene å finne frem når de vet hvilken farge de hører til. Slik kan man enkelt dele opp fag i farger også, for å gjøre det mer visuelt for de minste.
I mitt klasserom har elevene heller ikke faste plasser, hverken ved pultene eller i samlingskroken. Vi jobber som oftes med stasjoner så elevene forflytter seg rundt til forskjellige aktiviteter. Elevene har ansvar for at det er ryddig i hele klasserommet og ikke bare ved sin plass når vi har det slik.
Jeg har to store trebord som er trekt med vanlig voksduk. Det gjør dem både mer dekorative og lettere å holde rene for maling, tusj og plastelina. Store arbeidsbord er fantastisk både når man har grupper på lærerstasjon og når man holder på med aktiviteter som trenger litt større plass.
Har du spørsmål eller annet du ønsker å se nærmere på så ta gjerne kontakt!
Så utrolig flott! 😀 Skikkelig inspirerende!
Har du en ferdig mal til de gode skriverådene?
Og så lurer jeg litt på lesestrategiene. Har bindestrekene en funksjon som jeg ikke oppdager? Jeg ville f.eks. skrevet "Hoppende hare" og "Apehale".
Wow! Ser fantastisk ut! Heldige elevene dine 🙂 Vil gjerne se flere detaljbilder fra klasserommet ditt!
Inspirerende klasserom!! Likte godt det store alfabetet i ulike farger som henger øverst på veggen. Hvor har du det fra?
Hei:)
Fantastisk fint klasserom! Hvordan lager du de svarte tavlene?
Hilsen Christine