Publisert på

Klasseromskonferansen 2019

Klasseromskonferansen 2019

Den nye Klasseromskonferansen gikk av stabelen 7. september, i min kjære hjemby Arendal. Konferansen ble arrangert av Dysleksilaget i Aust-Agder og jeg var så heldig å få være en del av å sette sammen dette fantastiske arrangementet.

I flere måneder jobbet vi hardt og mye for å få på plass kursholdere som vi visste vil gi mye av seg selv og bidra med konkrete tips og ideer som deltagerne kunne ta med seg rett tilbake i klasserommet, og samtidig kunne engasjere og motivere lærerne på konferansen. Vi var superheldige som fikk med oss både Linda Bjugn med Cooperative Learning, Frode Skjold med Nysgjerrigpermetoden, Maiike Wisser med Lydfarge, Ingrid Ask med Aski Raski, Heidi Lagerquist med Praktisk matematikk og Elin Daler fra Kunst-skaplig talt.

Vi mottok helt vilt mange flotte premier, og materiell til deltagernes Goodie-bager, fra gavmilde aktører landet over.  Det var SÅ mange som hadde ting de ville gi bort, at vi trengte 3 fulle biler for å få med oss alt til pakkingen! Goodie-bagene var fylt med alt i fra materiell og konkreter, til lisenser og rabattkoder.

Premiebordet var heller ikke lite for å si det sånn! Her var det premier som ble trukket ut til deltagerne for mange tusen kroner, og mange fornøyde lærere dro hjem med premier de vil ha glede av i lang tid sammen med sine elever!

Utstillere stilte også opp fra hele landet med mange spennende hjelpemidler, bøker, materiell og konkreter! Og tenk – jeg fikk min helt egen roll-up til utstillingen min, av mine trofaste hjelpere på trykkeriet Avtrykk i Stjørdal! De produserer alt du kan tenke deg og måtte ønske å få trykt opp av skolemateriell, gradskiver til gulv, skumbokstaver m.m.<3 Det var en STOR gleden å motta roll-upen! Tusen, tusen takk! 🙂

Lærere strømmet til fra fjern og nær, og vi er stolte av å kunne få samlet nærmere 100 deltagere til konferansens første arrangement! Ellers var som alltid morsomt å treffe lærere man ellers bare snakker med på Facebook og ikke minst var det spesielt gøy for meg å få levende mennesker å koble til kjente følgere, som jeg på mange måter føler at jeg kjenner via samtalene våre på Facebook! 🙂

Det ble MYE jobb i forkant for å få både kursene og arrangementet klart i tide, men sammen klarte vi på nesten underlig vis å få alt i havn, og vi er veldig takknemlige for alle som stilte opp for å få realisert denne dagen!

Kurs – Undervisning uten lærebok

Jeg var veldig heldig og fikk holde to av mine kurs på konferansen; Undervisning uten lærebok og Escape room i undervisningen!

Med bare 1,5 time til rådighet var det knapt med tid, så her var ingen som fikk hvile mellom aktivitetene! “Snakker jeg for raskt, må du lytte raskere” var et godt motto for dette kurset!.. hehe! 🙂 På kurset fikk vi snakket om fordelene ved å bruke hands-on materiell i stedet for lærebøker, og hvordan dette fremmer motivasjon og øker lærelysten ved at man kan tilpasse og differensiere lærestoffet for alle elevene.

Vi tar for oss to bolker, en norsk- og en mattetime fra start til slutt, slik jeg pleier å gjennomføre den, med forskjellige  aktiviteter, og får testet ut noen av disse. Aktivitetene skal kunne tilpasses og bruke på flere emner innen faget, slik at elevene blir godt kjent med hva aktiviteten går ut på, men innholdet er endret fra gang til gang. Dette skaper forutsigbarhet og gjør at elevgruppene kan arbeid mer selvstendig på sine stasjoner. Lærer frigjøres til observasjon, veiledning og lærerstyrt stasjon.

Det fine med undervisning uten lærebok, er at man kan være så kreativ man bare vil, og det finnes så uendelig mange muligheter! Individuelle aktiviteter, par- og gruppeoppgaver, spill, tverrfaglig, ute eller inne… you name it!

Kurs – Escape Room i undervisningen

Dette var første gang jeg kjørte Escape Room som kurs, så det var ekstra spennende! De to tingene som er aller vanskeligst med å planlegge et Escape Room er å finne rett vanskegrad på oppgavene, og tidsbruk i forhold til hvor mange oppgaver man trenger. Vanskegraden må ikke være så høy at noen melder seg ut og gir opp, og ikke så lett at den sterkeste i gruppa løser oppgaven raskt på egenhånd. Vi ønsker at elevene skal samarbeide og kommunisere for å løse utfordringene.

På konferansen hadde vi topp engasjerte lærere som tok utfordringen på strak arm! Det er alltid morsomt å se hvordan man velger å samarbeid for å løse oppgavene, og hvem som finner de mest effektive strategiene. For å si det greit, så bommet jeg på antall oppgaver, da noen av gruppene var en del raskere enn det jeg hadde trodd! Men, for en 4. klasse ville dette Escape-rommet være godt innafor et 60-90 minutters tidsrommet, som man ofte bruker.

Escape-rommet som deltagerne fikk prøve ut, var basert på et pirattema der plottet var en skatt som var stjålet og gjemt bort av en pirat. Deltagerne måtte finne ut hvem som hadde stjålet skatten, hvor den var gjemt, hva som var oppi skattekista, og verdien av skatten. Oppgavene var basert på engelsk lesing og ordforråd, eliminering, alfabetisering og hoderegning. Vel, den første gruppa som nådde siste utfordring med hoderegning fant et smutthull, og fant frem kalkulatoren, som jo gjorde oppgaven en del lettere! Haha.. 🙂

Vi så også på formålet og bruke av Escape Room, hva det skal inneholde, og hvordan man planlegger og legger det opp dersom man ønsker å lage sitt helt eget Escape Room til undervisningen. En spennende gjeng å jobbe med, og jeg gleder meg til å se flere Escape Room komme til liv rundt om i klasserommene! Hiv O`hoi! 🙂

Kurs for skoler

Jeg er utrolig glad for alle forespørsler om å holde kurs flere steder, og skulle gjerne satt opp en liten kursrekke. Dessverre er det ikke alltid lett å reise bort fra de to små hjemme, så jeg trenger derfor litt mer tid i tankeboksen angående å holde kurs i andre deler av landet. Det er selvfølgelig uansett hyggelig å høre fra deg dersom det skulle være et stort ønske med å sette opp kurs der du bor 🙂

Skulle det være interesse for kurs på skolen din, ta gjerne kontakt så ser vi hva vi kan få til. Skolekurs er ofte litt lettere for meg å få lagt inn i kalenderen! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *