Kjenner du følelsen av å starte dagen i et klasserom med rot i elevhyllene, papirstabler med uferdige oppgaver og mangel på både blyanter og viskelær? Å bruke dyrebar tid på å rydde etter elevene etter endt skoledag, istedenfor å fokusere på å planlegge? Da trenger du noen smarte oppbevaringsløsninger til klasserommet ditt!
I dette innlegget skal vi derfor se nærmere på smarte oppbevaringsløsninger og organisering til klasserommet. Et uorganisert klasserom kan være en kilde til frustrasjon og ineffektivitet for både lærere og elever, og å få på plass gode systemer bør derfor prioriteres. Jeg vil her gi deg tips til gode løsninger for å gjenvinne kontrollen over kaoset og skape et ryddig, strukturert og inspirerende klasserom!
Fordelene med gode oppbevaringsløsninger
Fordelene ved god organisering av undervisningsmateriell er mange. Først og fremst sparer du verdifull tid som ellers ville blitt brukt på å rydde, eller å lete etter alt du måtte trenge. Når alt er tydelig merket og riktig plassert, er det lettere å holde det ryddig, og du vil enkelt finne det du trenger, når du trenger det. Dette gjør forberedelsesarbeidet mer effektivt, slik at du kan bruke mer tid og energi på selve undervisningen. I tillegg skaper en godt organisert lærerhverdag en følelse av ro og kontroll, noe som kan redusere stressnivået og bidra til økt trivsel på jobb.
Elevene drar også stor nytte av et ryddig og godt organisert klasserom. Når alt har sin faste plass, kan elevene enkelt finne og legge på plass undervisningsmateriell uten å måtte spørre om hjelp eller forstyrre undervisningen. Dette fremmer selvstendighet og ansvar hos elevene, samtidig som det skaper en strukturert læringsmiljø. Videre kan et ryddig klasserom bidra til å skape en mer rolig og fokusert atmosfære som er gunstig for elevenes læring og trivsel.
6 forslag til effektive oppbevaringsløsninger
Hyller med bokser
Et hyllesystem med flere rom er ideell for å organisere alt mulig av undervisningsmateriell. Bruk plastbokser uten ru overflate slik at du enkelt kan feste merkelapper med kontaktpapir på. Merk hver kurv tydelig med innholdet for å sikre god oversikt og ryddighet. Mine bokser er kjøpt på Europris og Biltema, og har holdt i over 10 år uten at boksene eller lokkene har blitt ødelagt. Jeg har laget merkelapper til deg som passer både til kortsiden og langsiden på disse boksene. Boksene bruker jeg til alt som kan trenger en boks, så og si:
- elevenes notatbøker til hvert fag
- tegneark og fargeark
- ekstra materiell som nye blyanter, limstifter, viskelær, lærertyggis etc.
- undervisningsaktiviteter og materiell i ulike kategorier
- nivådelte lesebøker
- spill og tilhørende utstyr
- klassebamsens ting
- vikaropplegg
- materiell som assistent kan kopiere, laminere eller klippe
Oppbevaringskofferter og oppbevaringsskrin
Kofferter med små bokser i er perfekte til oppbevaring av alt fra whiteboardtusj til terninger og småkort til undervisningsaktiviteter. I denne oppbevaringskoffert får du 16 fargefulle bokser slik at du kan lage et godt system. Disse er for eksempel helt perfekte til undervisningsaktiviteter som “Lek med språket”.
Oppbevaringsskrin har mindre rom og passer til alt mulig smånips. Det er også helt perfekt til ryddig og oversiktlig oppbevaring av Mestringsmerker (Brag Tags), slik jeg benytter dem til. Mestringsmerkene fungerer som et positivt belønningssystem for å forsterke positiv adferd og styrke klassemiljøet. Les om 5 gode grunner til å bruke mestringsmerker her!
Utstyrsbokser til elevpultene
Mange lærere velger at elevene skal bruke egne pennal. Det gikk jeg tidlig bort fra, da vi brukte mye tid på at elevene skulle finne egne skrivesaker, spisse blyanter, låne viskelær og så videre. Fordi jeg alltid plasserer elevene mine på gruppebord, for bedre mulighet til samarbeid og stasjonsundervisning, så har jeg mulighet til å å ha utstyrbokser til hvert gruppebord, med alt gruppene måtte trenge.
Utstyrsbokser sparer massevis av tid, og elevene på hver gruppe har selv ansvaret for å telle opp antallet av hver ting i boksene sine, spisse blyanter og farger og sjekke limstifter, ved slutten av dagen. På den måten starter vi hver dag med alt vi trenger av skrivemateriell lett tilgjengelig og i tipp topp stand. Jeg har kjøpt inn trebokser på Clas Ohlson, som jeg har spraymalt i ulike farger.
Lærerens verktøysskrin
Har du behov for litt ekstra orden i småting? Da er lærerens verktøykasse helt perfekt for deg! Dette sortimentskrinet inneholder totalt 30 skuffer, 24 små og 6 store. Her samler jeg alt fra klistremerker, binders, strikk, nøkkelringer, batterier, stifter – you name it!
Jeg har laget merkelapper til deg, tilpasset skuffene i skrinet, slik at du kan tilpasse dem til akkurat det du måtte ha liggende av smått og stort som skal sorteres. Merkelappene fester jeg på skuffene med kontaktpapir. Selve sortimentskrinet (verktøykassa) er kjøpt på Clas Ohlson. Det kommer i fargen sort, men kan spraymales til hvilken som helst farge.
Rullevogner
En rullevogn kan være et praktisk alternativ for å oppbevare og flytte undervisningsmateriell fra ett klasserom til et annet, eller fra en stasjon til en annen. Du kan organisere utstyr og konkreter du bruker ofte, i kurver eller beholdere i vognen, og dermed ha alt du trenger tilgjengelig og enkelt å flytte rundt etter behov. Jeg har blant annet hatt en egen vogn til malesaker, som jeg drar frem når vi skal male, men også en vogn med tusj, base 10 klosser, lesepekere og annet som elevene kan hente seg når de trenger det. Det finnes flere ulike alternativer, men jeg foretrekker denne fra IKEA.
Merkelapper for organisering av undervisningsmateriell
Merkelapper er en enkel og effektiv måte å holde orden på forskjellige materialer og ressurser. På gratissidene finner du et utvalg av merkelapper spesielt utviklet for organisering av undervisningsmateriell. Ved å bruke slike merkelapper kan du tydelig merke hver oppbevaringsenhet med innholdet, noe som gjør det enklere for både deg og elevene å finne og returnere materiell og utstyr til riktig plass.
Hvordan komme i gang med å skape oppbevaringssystem?
Nå er det bare å komme i gang med å få oversikt over hva du har klasserommet, og starte å skrive ned hvilke kategorier du vil dele det inn i, og hva slags oppbevaring du vil benytte til de ulike tingene. Start med å gå til innkjøp av et antall oppbevaringsløsninger, for eksempel bokser til hyller, og begynne å sortere. Jeg anbefaler at du merker oppbevaringsløsningene med post-its der du skriver på innholdet, og først når alt er sortert og har funnet sin plass, printer du ut merkelapper. For jeg lover deg at du kommer til å endre på både kategoriene dine og hvordan du vil sortere tingene underveis når du først setter i gang!
Aldri mer på leting etter materiell eller utstyr
Oppbevaringsløsninger og god organisering av undervisningsmateriell er viktige faktorer for både læreren og elevenes suksess i klasserommet. Sett system og organisering på agendaen for skolen nå! Ved å ta i bruk noen av de nevnte oppbevaringsløsningene, og merkelapper for organisering av undervisningsmateriell, kan dere skape funksjonelle og strukturerte klasserom som fremmer effektiv undervisning og en positiv læringsopplevelse for alle på skolen. Selv om det tar tid å få på plass et slikt system, så vil det virkelig lønne seg i det lange løpet!