Skolestart kan være en hektisk tid for oss lærere, men med riktig forberedelse kan du gjøre den enklere og mindre stressende. Realiteten er at første skoledag kommer før man vet ordet av det, og når den kommer, gjelder det å være best mulig forberedt!
Her gir jeg deg 10 tips med tilhørende ressurser, som vil hjelpe deg med å starte skoleåret på en god måte, og som kan og bør klargjøres innen elevene kommer tilbake. Jeg lover deg at du da vil ha en mye større ro og kjenne på mye mindre stress når skolestartuka kommer!
Skriv to-do lister
Planlegging er det viktigste man kan gjøre for å få oversikt og utnytte tiden best mulig. Jo mer man kan forberede tidlig, jo bedre. Gjørelister er det perfekte hjelpemiddel! Her kan man skrive ned alle gode tips til skolestart. Man får ting gjort, ting blir ikke glemt og man får en god følelse etterhvert som man krysser av mer og mer på listene.
Last ned gratis gjørelister for skolestart og til bruk gjennom skoleåret
Rydd opp og organiser materiell og ressurser
Å ha orden og system på ressurser og materiell kan være en utfordring. Å finne gode løsninger som fungerer i hverdagen er helt avgjørende for å klare å holde det organisert gjennom et helt skoleår. Jeg har funnet den perfekte løsningen som fungerer både for meg og elevene. Disse skoboksene har akkurat passe størrelse til elevbøker i A4-format og er helt gull til annet materiell og undervisningsressurser.
Boksene merker jeg godt med tema, klasse eller fag og fester med kontaktpapir. Når alt er organisert i bokser, ser alt mye ryddigere ut enn hvis man har bøker liggende rundt omkring i bunker. Smarte oppbevaringsløsninger i klasserommet er et must for at skoleåret skal bli så stressfritt som mulig!
Last ned gratis redigerbare merkelapper til skoboksene og sett i gang
Bestille og samle inn utstyr
Hvor ofte har du ikke opplevd at alle er på jakt etter lim, sakser, fargeark eller fargeblyanter når skolen starter i august? Jeg bruker alltid en dag før skoleslutt til å finne, og fylle på, utstyr jeg vet jeg trenger neste skoleår; sakser, lim, farger, tusj, blyanter, spissere, viskelær, lamineringsark, lærertyggis, fargeark og skrivebøker. Det som mangler går rett på bestillingsliste slik at det er klart til august! De samme skoboksene som jeg bruker til materiell, bruker jeg til å oppbevare ekstrautstyr, slik at jeg har mitt eget lille lager, og aldri trenger å mangle noe.
Klargjør skrivebøker, leksebøker og permer
Jeg forbereder alltid skrivebøker og leksebøker med egne forsider til elevene. Dette gjør det enklere både for meg og elevene. Underviser du flere trinn i samme fag, kan hvert trinn få sin egen farge. Dersom du kun har et trinn, så får hvert fag sin egen farge. Da er det lett og raskt å finne frem riktig bok, og bøkene oppbevares i bokser som er merket med klasse eller fag. Husk å lage et par ekstra bøker, slik at du har klart dersom du får en ny elev i klassen eller noen skulle miste sin egen bok.
Last ned gratis forsider til elevbøker, rediger tekst og lim på forsidene
I tillegg bruker jeg litt tid på å sortere materiell og kopisider i egne tema- og fagpermer. Da lager jeg meg permer med egne permforsider, og sorterer materiell og undervisningsopplegg i disse. Jeg bruker da permer med plastlomme på forsiden. Utrolig nyttig når man skal begynne å undervise et nytt tema og bare kan dra frem permer med kopioriginaler og veiledninger!
Last ned gratis, redigerbare permforsider og skap deg et godt system
Navnelapper og klasselister
De yngste elevene bør helt klart komme til ferdigmerkede plasser i gangen og på pultene. Navnelapper skaper en følelse av tilhørighet og gjør at elevene føler seg velkommen. Noen lærere liker å merke plasser i lyttekrok og hyller, og det kan også være fint slik at det blir mindre forvirring for elevene. I tillegg bør man ha et sett med klasselister printet og klare, slik at du har god oversikt over klassen også når det digitale streiker, eller en vikar må inn.
Last ned redigerbare navnelapper i flere forskjellige størrelser og design
Redigerbare klasselister deler jeg også gjerne med deg
Klargjør aktiviteter for første skoledag
Har du helt ny klasse, er det viktig at du planlegger aktiviteter der elevene er mest mulig selvgående, samtidig som du får observert styrker, utfordringer og interesser hos elevene dine. Jo raskere du blir kjent med dem, jo bedre! Ta deg gjerne tid til samtaler der de også blir kjent med deg.
Aktivitetene til første skoledag må være klare, samt planen for den første og andre uka. Da har du tid til å ordne andre ting som plutselig dukker opp, for de kommer det alltid noen av på starten av skoleåret! Flippbøkene om første dag på skolen er perfekte å sette elevene i gang med helt fra 1.-4. trinn. Da kan elevene jobbe både selvstendig og sammen med hverandre, samtidig som du observerer eller samtaler med enkeltelever. Dette gir elevene en myk og god overgang fra ferien.
Les mer om Flippbøker for første skoledag
Planlegg gode rutiner
Uansett om du har en ny klasse eller følger klassen din videre, så er det alfa omega å ha gode rutiner på plass. God klasseledelse krever at man har tenkt godt gjennom hvilke rutiner man ønsker å innføre og hvordan man skal håndheve klassereglene. Feiler man i å planlegge dette, så planlegger man å feile.
- Hvilken rutine ønsker du å ha på starten av dagen?
- Hvordan skal de stille opp?
- Hvordan signaliserer elevene at de trenger hjelp? Eller skal på toalettet?
- Hvordan signaliserer du at elevene skal få en beskjed?
- Hvordan ønsker du at de skal arbeide? I par eller i grupper?
- Hvordan fordeles klasseromsjobbene?
- Hva forventes av elevene sosialt?
- Hvordan avsluttes dagen?
De fleste elever trives med faste og gode rutiner, og da det er også mindre rom for at noen “skeier ut”. Jeg har tidligere skrevet om hvorfor jeg har droppet klasseregler og heller satset på “Jeg kan!” – fokusområder som legger vekt på de ferdighetene jeg ønsker at elevene skal mestre. Dette gir godt rom for differensiering og styrker klassens sosiale samspill.
Jeg starter den første hele uka med å dele ut klasseromsjobber. Løsningen med 2 ordenselever som har et par jobber hver dag, har aldri fungert godt nok for meg. Jeg ønsker at alle tar ansvar i klasserommet hver dag, og ingen forlater rommet verken til friminutt eller på slutten av dagen, uten at alt er ryddet skikkelig. Skal vi ha et hyggelig klassemiljø må alle bidra til at vi har det greit rundt oss, også i lokalene vi benytter.
Klargjør klasserommet med klasseromsdekor
Visuell klasseromsdekor har mange nyttige funksjoner utenom å dekorere og pynte opp. For meg som lærer, som bruker mange timer av uka mi i klasserommet, er det viktig for trivselen min at rommet er behagelig og innbydende å være i, og slik tror jeg det er for elevene også. I tillegg er jeg veldig bevisst på at det jeg henger opp skal ha en nyttefunksjon i undervisningen, som gjør at elevene husker og forstår bedre det vi lærer. Alfabet- og tallplakater, ordvegg, dagsplankort, navnelapper og pultplater er et minimum for meg å ha klart.
Har du ikke mye av dette fra før, kan en av pakkene med klasseromsdekor være noe for deg!
Lærerplanleggeren – den morsomste jobben av alle
Hva er vel bedre enn å sitte med den helt nye planleggeren i fanget – blanke ark og en helt ny start? Det er nesten så man lurer på om man tør å skrive noe i den. Finn frem dine beste penner og favorittusjer, og kos deg med å føre inn timeplaner, klasselister, kontakter m.m. Jeg kan anbefale digital læreplanlegger som printes selv og settes i perm. Da har man uendelige muligheter til å sette den sammen helt etter eget ønske! Man kan printe ut kun for et halvt år av gangen, og man kan også ta ut ark etterhvert som skoleåret går, så slipper man å ha permen full.
Last ned og print ut din unike planlegger for skoleåret nå
Ta et nytt kurs eller kjøp en fagbok som gir deg inspirasjon til å prøve noe nytt
Vi trenger alle inspirasjon for å holde “piffen” oppe gjennom et skoleår. Dessverre blir det ofte så hektisk at vi ikke prioriterer å holde seg faglig oppdatert og inspirert av andre. Jeg anbefaler deg derfor å bestemme deg for et onlinekurs som du selv kan ta i ditt eget tempo når du har litt ekstra tid, eller gå til innkjøp av en fagbok som kan gi deg ny inspirasjon. Gjør du dette allerede før skoleåret starter, og du bestemmer deg for å prioritere inni mellom, så vil du garantert føle deg mer motivert og få en ekstra giv når du trenger det.
Sjekk ut mine favorittbøker – kanskje er det en du kunne tenke deg å lese i år
Hopp gjerne med meg på onlinekurs, så skal jeg sørge for at du blir både motivert og inspirert og vil få massevis av nye ideer og løsninger som vil avlaste deg i jobbhverdagen
Da er det bare å puste ut og ønske deg lykke til med skolestart!
Eg har så lyst å kjøpe 2 slike lærarplanleggjarar til 249,- trur eg det var…men er dei utselde eller går det ann å bestille?
Det kommer inn et nytt parti i august 🙂 Følg med på Facebook siden min eller nyhetsbrevet så får du beskjed når de er inne igjen 🙂
Hvordan får jeg kjøpt den turkise boksen for oppbevaring av masse småting..? Og hva koster den?
Det ligger link i innlegget 🙂