Publisert på

Hvordan arbeide med egenvurdering i barneskolen

Å gjøre sitt beste – hva menes med det?

Jeg er sikker på du har hatt en liten “Marius” som er raskt ferdig med skriveoppgaven sin, og når historien er ferdigskrevet så er den F-E-R-D-I-G! Da har han ikke tenkt å spandere ett eneste minutt til på hverken den eller håndskriften.

Du har sikkert også hatt en liten “Lina” som jobber godt med rutineoppgaver og repetisjon, men så snart hun møter utfordringer som krever litt ekstra innsats og tålmodighet, så gir hun opp.

Flere norske og internasjonale studier viser at elevers forutsetninger for å lære kan styrkes dersom de:

 • forstår hva de skal lære og hva som er forventet av dem
 • får tilbakemeldinger som forteller dem om kvaliteten på arbeidet eller prestasjonen
 • får råd om hvordan de kan forbedre seg
 • er involvert i eget læringsarbeid ved blant annet å vurdere eget arbeid og utvikling

Egenvurdering er en av de mest effektive formene for vurdering. Egenvurdering er å kunne reflektere over egen læringsprosess og vurdere eget arbeid, utvikling og kompetanse.

egenvurdering i barneskolen undervisningsopplegg

“Har du gjort ditt beste?” Jeg repeterte meg selv flere ganger hver time, og fikk sjeldent elevene til å reflektere rundt sitt eget arbeid. Hva som er “mitt beste” er veldig individuelt og det slo meg at barna ikke egentlig visste hva jeg mente med “mitt beste”.

Mine forventninger som lærer må være soleklare for elevene, og elevene må få erfaring med å reflektere over innsats og egne valg. Vi må ha egenvurdering på dagsorden. Når elevene hadde fått tid til å jobbe med dette over et par uker, så jeg en stor forandring i de valgene elevene tok hver dag og det arbeidet som ble levert.

“Marius” leste gjennom historien sin en ekstra gang, fikset litt på ord som var vanskelig å lese og kunne etterhvert ta imot konstruktive tilbakemeldinger og gjøre endringer for å forbedre historien sin.

“Lina” holdt ut litt lengre enn vanlig. Hun ga det et forsøk selv om det kjentes vanskelig ut. Hun lærte å ikke miste motet, og ha bedre tålmodighet både med seg selv og oppgavene. Hun mestret etterhvert oppgaver hun ikke hadde mestret før, og selvtilliten steg. Neste utfordring sto ikke foran henne som et uoverkommelig hinder lengre.

Gode Valg – Egenvurdering i praksis

Opplegget i seg selv er veldig enkelt, det handler kun om å gjøre elevene bevisste på valgene de tar, ved å modellere, veilede og få erfaring med å reflektere over enkelte situasjoner fra skolehverdagen. Her kan du se nærmere på opplegget om Gode valg og gjøre sitt beste!

egenvurdering i barneskolen undervisningsopplegg

Elevene møter gutten Sam som stadig får beskjed på skolen om å gjøre sitt beste og ta gode valg. Han vil så gjerne bli flinkere, men er usikker på hvordan han skal få det til. Gjennom høytlesing av boka om Sam, får elevene mange muligheter til å reflektere over daglige situasjoner og gode valg. Sammen finner vi bedre løsninger og hjelper Sam med å endre sin hverdag til det bedre.

egenvurdering på barnetrinn undervisningsopplegg

Elevene får videre møte flere barn som yter forskjellig innsats og tar mer eller mindre gode valg. Her får elevene mulighet til å vurdere barnas innsats og valg ved å gi dem antall stjerner, ut ifra plakaten med kriterier for å gjøre sitt beste. Samtidig får vi introdusert forventningene til elevenes egen innsats.

sosial kompetanse og egenvurdering i skolen

Vi jobber videre med ja og nei-valg som kan gi et godt utgangspunkt for både klasseregler og de daglige rutinene i klassen. Igjen møter elevene flere barn i forskjellige situasjoner, og må vurdere hvorvidt barna tar ja eller nei-valg. Elevene får mulighet til selv å finne situasjoner der andre tar gode og dårlige valg, og skrive/tegne rundt dette.

etiske problemstillinger for barn

Men så er det jo også slik at alle situasjoner ikke er helt sort/hvitt, og vi kan ha forskjellige meninger om et valg er riktig eller ikke. TENK!-kortene er et godt utgangspunkt for å diskutere vanskelige valg, og gir mye rom for refleksjon hos elevene.

plakater egenvurdering

I denne prosessen introduserer vi også egenvurderingsplakatene våre. Ved hjelp av tre enkle pilsymboler kan elevene gi tilbakemelding på om de ønsker å gå opp eller ned et nivå i vanskegrad, eller fortsette på det nivået de er på. Dette kan brukes både på lesebøker, lekser, matteoppgaver, temaarbeid osv. Plakatene kan du laste ned gratis.

Hjelp elevene med å mestre egenvurdering

Å gjøre sitt beste, betyr også å strekke seg mot et nivå som gir litt utfordringer, der vi må gjøre en innsats for å mestre og lære mer. Samtidig skal man ikke strekke seg så langt at man ikke mestrer noe, og lekser og oppgaver føles håpløse. Elevene trenger trening i å finne sitt nivå, og her trengs god veiledning og elevsamtaler med lærer.

I mitt arbeid med dette opplegget, kom jeg over boka som er blitt en av mine topp 5 favorittbøker til undervisningen. Boka Rett eller Galt av Birte Svatun er en samtalebok med små morsomme historier. I historiene beskrives situasjoner som byr på dilemmaer, meningsfylte samtaler og etiske problemstillinger for barn.

Hjelp alle dine elever med å ta bedre valg – start her!

egenvurdering teaching funtastic

4 kommentarer på “Hvordan arbeide med egenvurdering i barneskolen

 1. Hei! Flott opplegg, som eg trur hadde vore til god hjelp for mine elevar. Eg skulle så gjerne hatt dette på nynorsk. Har du planar om ein nynorsk versjon, eller kan ein kjøoe ein versjon som ein kan redigere/omsetje sjølv?

  Er takknemleg for svar! ☺️

  1. Hei og tusen takk for god eord 😀 Det er nok mulig at dette også kommer på nynorsk, men det er dessverre ingen foreløpig plan om det..

 2. Hei. Du har så mange fine opplegg som jeg har så lyst til å bruke. Jeg underviser bare på samisk, så dine opplegg vil jeg ikke kunne bruke i min klasse med mindre det er mulig å endre tekst på det man kjøper hos deg. Går det an?

  1. Heisann! Dessverre så er ikke det mulig. Noen opplegg er redigerbare, men det er svært sjeldent at man kan redigere alt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *