Publisert på

10 tips til en god skolestart!

tips til skolestart

Trenger du noen ekstra gode tips for å klargjøre ting til skolestart? Her gir jeg deg både gratisressurser og et par gode tips for å gjøre skolestarten litt mindre hektisk!

Skolestart i august er en tid med mange ting som skal ordnes og klargjøres. For mange lærere er august og de første skoleukene den tiden da de lever i sin egen lille lærerboble og gjør lite annet enn å forberede klasserom, materiell og ressurser. Realiteten er at første skoledag kommer før man vet ordet av det, og når den kommer, gjelder det å være best mulig forberedt! Her får du 10 gode tips til skolestart!

1. Skriv to-do lister

Planlegging er det viktigste man kan gjøre for å få oversikt og utnytte tiden best mulig. Jo mer man kan forberede tidlig, jo bedre. Gjørelister er det perfekte hjelpemiddel! Her kan man skrive ned alle gode tips til skolestart. Man får ting gjort, ting blir ikke glemt og man føler det utrolig bra etterhvert som man krysser av mer og mer på lista.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg bruker gjørelister til å lage systemer og holde oversikt. Du kan også laste ned flere gratis gjørelister for skolestart og ellers til bruk i skoleåret.

Gjørelister til skolestart

2. Rydd opp og organiser materiell og ressurser

Å ha orden og system på ressurser og materiell kan være en utfordring. Å finne gode løsninger som fungerer i hverdagen er helt avgjørende for å klare å holde det gjennom et helt skoleår. Jeg har funnet den perfekte løsningen som fungerer både for meg og elevene. Skobokser fra Europris er akkurat passe størrelse til elevbøker i A4-format og annet materiell.

Jeg har også en egen vikarboks der jeg legger alt en vikar måtte ha bruk for. Boksene merker jeg godt med tema, klasse eller fag og fester med kontaktpapir. Når alt er organisert i bokser, ser alt mye ryddigere ut enn hvis man har bøker liggende rundt omkring i bunker. Her kan du laste ned redigerbare merkelapper til skoboksene.

3. Bestille og samle inn utstyr

Dette er mitt aller beste tips til skolestart! Hvor ofte har du ikke opplevd at alle er på jakt etter lim, sakser eller fargeblyanter når skolen starter i august? Jeg bruker alltid en dag før skoleslutt til å finne, og fylle på, utstyr jeg vet jeg trenger neste skoleår; sakser, lim, farger, tusj, blyanter, spissere, viskelær, fargeark og skrivebøker. Det som mangler går rett på bestillingsliste slik at det er klart til august! De samme boksene som jeg bruker til materiell bruker jeg til å oppbevare utstyr til skolestart.

Redigerbare forsider til permer for lærere

4. Klargjør skrivebøker, leksebøker og permer

Jeg forbereder alltid skrivebøker og leksebøker med egne forsider til elevene. Dette gjør det enklere både for meg og elevene. Underviser du flere klasser i samme fag, slik som meg, får hver klasse sin egen farge. Dersom du kun har en klasse, så får hvert fag sin egen farge. Da er det lett og raskt å finne frem riktig bok, og bøkene oppbevares i bokser som er merket med klasse eller fag! Husk å lage et par ekstra bøker til nye elever som kanskje starter senere i skoleåret.

Her kan du laste ned gratis forsider til elevbøker i flere farger.

I tillegg bruker jeg litt tid på å sortere materiell og kopisider i egne tema- og fagpermer. Da lager jeg meg permer med permforsider, og sorterer materiell og undervisningsopplegg i disse og i skoboksene fra Europris. Utrolig nyttig når man skal begynne å undervise et nytt tema og bare kan dra frem perm og boks med materiell!

Lag egne forsider til elevenes bøker klare til skolestart

5. Navnelapper og klasselister

De yngste elevene bør så klart komme til ferdigmerket plass i gangen og på pulten sin. Noen liker også å merke plasser i lyttekrok og hyller. Ferdige klasselister er også alltid på plass hos meg slik at jeg har god oversikt over klassen min ved skolestart.

Her kan du laste ned redigerbare navnelapper i 3 forskjellige størrelser og fasonger. De er også fine å bruke som bokmerker. Redigerbare klasselister deler jeg også gjerne med deg 🙂

Navn- og merkelapper klartgjort til skolestart og førskoledag

6. Klargjør aktiviteter for første skoledag

Aktivitetene til første skoledag må være klare, samt planen for fden ørste uka. Da har du tid til å ordne andre ting som plutselig dukker opp, for de kommer det alltids noen av!

Flippboka om Første dag på skolen er perfekt dersom du starter med førsteklasse.

Har du ny klasse i år kan det lille Alt om meg heftet være akkurat det du trenger for å bli bedre kjent med de nye elevene dine. Det følger også med et hefte om læreren som kan sendes hjem for at foreldre og elever skal bli bedre kjent med deg!

Skolestart oppgaver om seg selv i eget hefteSkolestart og førskole oppgaver i hefte

7. Planlegg gode rutiner

Uansett om du har en ny klasse eller følger klassen din videre, så er det alfa omega å ha gode rutiner på plass. God klasseledelse krever at man har tenkt godt gjennom hvilke rutiner man ønsker å innføre og hvordan man skal håndheve klassereglene. Feiler man i å planlegge dette, så planlegger man å feile.

Hvilken rutine ønsker du å ha på starten av dagen?

Hvordan skal de stille opp?

Hvordan signaliserer elevene at de trenger hjelp? Eller skal på toalettet?

Hvordan signaliserer du at elevene skal få en beskjed?

Hvordan ønsker du at de skal arbeide? I par eller i grupper?

Hvordan fordeles klasseromsjobbene?

Hva forventes av elevene sosialt?

Hvordan avsluttes dagen?

De fleste elever trives med faste og gode rutiner, og da det er også mindre rom for at noen “skeier ut”. Jeg har tidligere skrevet om hvorfor jeg har droppet klasseregler og heller satset på “Jeg kan!” – fokusområder som legger vekt på de ferdighetene jeg ønsker at elevene skal mestre. Dette gir godt rom for differensiering og styrker klassens sosiale samspill.

Plakater med klasseromsregler som fremmer godt klassemiljø. Display til skolestart

8. Klargjør klasserommet med klasseromsdekor

Noen liker å starte året med så og si blanke vegger og henge opp ting etterhvert. Jeg er stikk motsatt og trenger å ha det viktigste på plass, helst før jeg går i ferie.

Veggtavlene gjøres klare med nytt papir og border, samt overskrifter om hva som skal henge på tavla. Ny klasseromsdekor lamineres og klippes slik at det ligger klart til bruk første skoledag. Har du mye som kan lamineres og klippes, lønner det seg å spørre om noen frivillige foreldre kan tenke seg å ta noe med hjem over sommeren. Det trenger ikke være så mye, men alt hjelper!

Alfabet– og tallplakater, ordvegg, dagsplankort, navnelapper og pultplater er et minimum for meg å ha klart. Har du ikke mye av dette fra før, kan en av pakkene med klasseromsdekor være noe for deg! Der får du det meste du måtte trenge, og en gjennomført fargestil i klasserommet gjør at det ser mer innbydende og organisert ut.

Klasseromsdekor med tallplakater, alfabetplakater, dagsplan og kalender i blått og grønt Klasseromsdekor med tallplakater, alfabetplakater, dagsplan og kalender i regnbuefarger

9. Lærerplanleggeren – den morsomste jobben av alle!

Hva er vel bedre enn å sitte med den helt nye planleggeren i fanget – blanke ark og en helt ny start? Det er nesten så man lurer på om man tørr å skrive noe i den. Finn frem dine beste penner og favorittfarger og kos deg med å føre inn timeplaner, klasselister, kontakter m.m. Jeg kan anbefale digital læreplanlegger som printes selv og settes i perm. Da har man uendelige muligheter til å sette den sammen helt etter eget ønske!

Ferdig trykt lærerplanlegger for skoleåret 2020 2021. Ukeplanlegger for lærere i skole og undervisning i grunnskolen. Velg mellom A4-format og A5-format.

10. Kjøp en god fagbok som gir deg inspirasjon til å prøve noe nytt!

Skoleåret er ofte så hektisk at det blir liten tid til å lese. Sommeren er en perfekt tid til å samle både nye krefter og ny inspirasjon. Jeg har laget en liste over mine favorittbøker i innlegget Boktips for lærere. Kanskje er det en bok eller to der om vil friste deg?

Da er det bare å puste ut, nyte ferie og ønske lykke til med skolestart! 

 

2 kommentarer på “10 tips til en god skolestart!

  1. Eg har så lyst å kjøpe 2 slike lærarplanleggjarar til 249,- trur eg det var…men er dei utselde eller går det ann å bestille?

    1. Det kommer inn et nytt parti i august 🙂 Følg med på Facebook siden min eller nyhetsbrevet så får du beskjed når de er inne igjen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *