Publisert på

Klassebamse – en venn for livet!

Har du vurdert å introdusere klassebamse i klassen din? Eller er du kan kanskje en av dem som har brukt klassebamse i flere år allerede? Jeg har brukt klassebamse i undervisningen i hele 13 år, og aldri vurdert å kvitte meg med min lille grå venn!

Fordeler med å bruke klassebamse

Trygghet ved skolestart

Å introdusere en klassebamse ved skolestart i førsteklasse kan gi mange fordeler. En del skolestartere gruer seg til skolestart og skolen kan virke veldig fjern og annerledes fra den trygge barnehagen. Det å møte en leken bamse, kan gi gode, positive assosiasjoner til lek og kos. Det er ingenting som å få holde rundt et kosedyr om man er usikker eller føler seg utrygg. Klassebamsen kan hjelpe godt hos en liten 6-åring de første skoleukene

Bli kjent med hverandre

Når klassebamsen får komme på besøk hos elevene, får de både skrive, tegne å sette inn bilder i en egen klassebamsebok. Elevene velger selv hva de vil gjøre og hva de vil dele. Når klassebamsen kommer tilbake til skolen får vi mulighetene til å bli mer kjent med hverandre gjennom klassebamsens opplevelser med eleven. Vi lærer ofte litt om hverandres familie og felles interesser.

Muntlige ferdigheter

Før elevene kan lese, er det jeg som leser elevenes innlegg i klassebamseboka høyt for de andre i klassen. Eleven som har hatt klassebamsen blir oppfordret til å stå foran klassen sammen med meg å fortelle fritt fra besøket og vise tegninger og bilder fra boka. Vi roser alle innlegg, de med skrift og bilder, og de med bare en liten tegning – alt er bra! De som kan lese gjør dette selv, dersom de ønsker. Dette gir oss en god mulighet til å bli trygg på å stå foran klassen å snakke. Det gir også de andre elevene trening i å lytte når andre snakker.

Samarbeid

Klassebamsens Utfordring er en stasjonsaktivitet som har slått utrolig bra an i mine klasser. På stasjonen sitter klassebamsen og han har med seg en ny utfordring hver gang. Oppgaven er alltid en samarbeidsoppgave, og vi presiserer at klassebamsen ser etter om elevene klarer å samarbeide godt.

Tips til faglige aktiviteter med klassebamse

Muntlig fortelling

Elevenes favoritt er “Tatty på tur”. Jeg fyller kofferten hans med forskjellige ting som representerer hvor han har vært på tur og hva han har gjort. Deretter deler jeg elevene i grupper, hvor de får diskutere hvor de tror han har vært og gjort. Elevene kan så enten tegne en tegning eller skrive om Tatty sin tur. Hver gruppe får presentere sin teori på slutten av timen.

I starten av skoleåret, eller med elever som trenger øvelse på muntlig fortelling, f.eks elever med norsk som andrespråk, bruker jeg enkle oppgaver som øver vokabular og fortellingsevne.

Eksempler på dette kan være:

 • kino (popocorn, kinobillett, sugerør, 3D-briller)
 • stranda (minihåndkle, solbriller, skjell, tom solkrem)

Utover året kan oppgavene bli vanskeligere.

Kofferten kan da inneholde:

 • et tog eller fly, som et hint om hvordan han har reist,
 • et bilde av et kjent bygg eller flagg for å lokalisere reisemålet

Jeg pleier da å la oppgaven være mer åpen rundt hva han har gjort, slik at elevenes fantasi kan overta, og vi får flere forskjellig versjoner og teorier!

Skriftlige aktiviteter

Klassebamsen kan brukes i skriftlige aktiviteter der vi skriver setninger eller felles historier om ham. Klassebamseboka motiverer også elevene til tidlig skriving, og de legger ofte ned mye arbeid i innleggene de skriver.

På slutten av skoleåret feirer vi klassebamsen sin bursdag! Da får alle mine Tatty Teddy bamser komme på besøk, og elevene kan ta med sine egne bamser. Dette er en av de morsomste dagene i året! I forkant, skriver elevene invitasjoner og bursdagskort, hjelper med å skrive ønskeliste og handleliste.

Matematikk

Han kan også brukes i matematikktimen på forskjellige måter. Gi elevene oppgave i å måle ham, telle og regne med objekter han har med seg eller benytt ham i enkle tekstoppgaver.

Geografi

Vi lærer også litt om geografi, når elevene har ham med på turer. Dette kan være både utenlands og innenlands. Ha gjerne et kart tilgjengelig slik at man kan se hvor han har reist. Når elevene går opp i andre og tredjeklasse følger klassebamsen med. Da får han gjerne reise på tur til andre skoler, og lære om nye steder og byer. Vi mottar den andre skolen sin klassebamse, og må utforske og arbeide med vårt eget hjemsted.

Mitt valg av klassebamse

Klassebamsen jeg valgte meg ut da jeg startet, heter Tatty Teddy og kommer fra Me to you kolleksjonen. De har et stort utvalg av Tatty Teddy bamser og produkter. De er holdbare og av god kvalitet, noe om er viktig dersom du skal beholde den over flere år, og elevene skal ha den med hjem. Min har som sagt holdt i 13 år, med utallige runder i vaskemaskin, og er så og si like fin enda!

Gjennom årene har jeg samlet og fått disse nydelige bamsene. Samlingen nærmer seg 40-50 bamser, og du kan tro det er stor stas når alle bamsene får komme på besøk på skolen!

Hva bør jeg gjøre klart til klassebamsen?

Klassebamsens skrivebok

Ved starten av skoleåret lager jeg ferdig 3-4 skrivebøker til Tatty. Jeg limer en forside på en A4-skrivebok og setter noen ekstra stifter i permen, slik at den holder bedre. Bøkene kan bli ganske rufsete om de skal sendes hjem med elevene.

Inni boka limer jeg inn et informasjonsark til foreldrene og litt morsom historie om Tatty, som elevene kan lese. Jeg lager også mitt eget innlegg med håndskrevet tekst, bilder og tegninger, fra hans “besøk” hjemme hos meg. Det er morsomt for elevene å lese mitt innlegg, og det gir en liten pekepinn til foreldrene om hvordan de kan gjøre det.

Når boka er utskrevet blir den en del av vårt klassebibliotek. Elevene ELSKER å lese i disse når vi har lesetid! Jeg samler alle bøkene fra år til år i klasserommet. Det er veldig morsomt å lese om eldre elever eller på som har hatt klassebamsen med seg hjem. Ikke minst er det morsomt for meg selv å ha gode minner fra alle elevene jeg har undervist!

Ut på tur – Koffert til klassebamsen

Tatty har også en egen koffert som han kan ha bøkene og klærne sine oppi. Det kommer ofte med en del klær til bamsen etterhvert, når foreldre eller besteforeldre strikker og syr til ham. Kofferten blir ganske slitt gjennom et helt skoleår, så jeg pleier å spandere på ham en ny, når han starter i ny klasse. Søstrene Grene har billige kofferter i mange størrelser og farger!

Noen elever legger å ta ham med på familieturer, og da er det greit å ha en koffert stor nok til at også han får plass oppi. Vår klassebamse har reist verden rundt med elevene, bokstavlig talt. Han har blitt gjenglemt på Broadway i London, besøkt Disneyland i Japan, fått skreddersydd smoking i Kina, lagt på hvite strender i Thailand, tatt en “selfie” i Eiffeltårnet og mye mer. En riktig bereist liten bamse!

Navnelapper og besøksliste

For å organisere klassebamsens hjemmebesøk godt, er det viktig å ha god oversikt. Jeg laminerer navnelapper med alle elevnavnene, og en egen besøksliste. Navnelappene legges i en fin boks og lista henges opp på tavla. Etterhvert som elevene har hatt med seg klassebamsen hjem, henges navnelappen opp på besøkslista. Slik har jeg gos oversikt over hvem som har hatt ham og ikke. Når besøkslista er full, legges alle navnelappene oppi boksen igjen, og vi starter på nytt.

Introdusere klassebamsen for klassen

Jeg introduserer Tatty Teddy allerede første skoledag. Det første elevene som regel lurer på er om han er ekte og hvordan han har havnet hos meg. Og nei, jeg har IKKE kjøpt ham i butikken – og ja, han KAN faktisk snakke! Du må bare høre veldig godt etter, for han kan være litt beskjeden når han møter så mange han ikke kjenner 🙂

Jeg bruker å vise elevene et lite You-tube klipp om Tatty Teddy sin historie. Den forteller dem hvordan Tatty Teddy havnet hos meg. Historien er på engelsk, men vi stopper underveis og snakker om det som skjer. At det er på engelsk gjør det bare enda mer spennende… kan Tatty Teddy snakke engelsk tro? For elevene jeg har hatt som ikke snakker så mye norsk, har det vært ekstra godt å ha en “venn” som heller ikke kan språket helt.

Historien om Tatty Teddy er trist i starten, men det gir oss en mulighet til å prate om hvor viktig det er å ta vare på hverandre og det å ha en god venn! Her kan du se filmen:

Det finnes også film om hvordan Tatty møtte sine venner, god jul video, bli fort frisk video m.fl. Jeg prøver å knytte dem inn når jeg kan. God øvelse i engelsk og ikke minst veldig moro å se klassebamsen på film!

Klassebamsen på hjemmebesøk

Hver elev får så ha med seg klassebamsen hjem en hel uke! Jeg har tidligere prøvd helgebesøk, men har erfart at det ofte kan bli mye for foreldrene å få skrevet og laget et ordentlig innlegg i skriveboken på bare en helg. Vi trekker derfor Tatty Teddy på fredagen, og ber om at han blir levert torsdagen uka etter. Da har vi en dag å gå på om han skulle bli glemt – for det gjør han!

På fredagen får eleven som hadde med seg Tatty Teddy, lese og fortelle fra besøket. Etter at eleven har delt innlegget sitt med oss, får h*n trekke et nytt navn fra bamseboksen. Navnet er det bare jeg og eleven som ser. Vi bruker deretter forskjellig gjetteleker for å komme frem til hvilket navn som står på lappen; antall bokstaver, første lyd, gutte/jentenavn, antall stavelser i navnet eller antall vokaler i navnet.

Mine elever får som regel ha med klassebamsen hjem to ganger hvert skoleår. Dersom vi ikke har fulle skoleuker lar jeg ham bli på skolen eller dra hjem med meg for en ekstra vask.

Fiks ferdig opplegg til bruk av klassebamse

Jeg har satt sammen en klassebamse-pakke med forslag til klassebamsen sin skrivebok, besøksliste og redigerbare navnelapper. Alle arkene til skriveboken kan redigeres, slik at du enkelt kan tilpasse den til din klassebamse. Da får du med alt du trenger, og kan klargjøre opplegg med klassebamsen på en liten time!

 

 

Gjennom 13 år med klassebamse har jeg opplevd utallige fordeler ved å ha denne myke følgesvennen i klasserommet. Med et godt organisert system for hjemmebesøk og skrivebok har bamsen blitt en del av elevenes skolegang. Om du vurderer å introdusere klassebamse i klassen din, kan jeg sterkt anbefale det. Det har vært en fantastisk ressurs for meg som lærer, og det har bidratt til å skape et inkluderende og engasjerende miljø for elevene.

Hilsen fra Tatty Teddy!

17 kommentarer på “Klassebamse – en venn for livet!

 1. Dette opplegget er så gjennomført og virker så bra! Akkurat dette har jeg drømt om lenge. Jeg har alltid hatt klassebamse, men ikke helt fått til bruk i undervisningen. Jeg hat både bok og kofferter, hver gang, men har savnet et mer fullstendig opplegg. Så dette er rett opp min gate! Hadde vært supergøy å vinne en Tatty, han er jo så søt!
  Takk for alt du deler, jeg bruker bloggen din flittig! Keep it up, du er inspirerende ?

 2. Så flott opplegg! Jeg har hatt klassebamse med en klasse tidligere, men ikke så gjennomført som dette. Det begrenset seg til helgebesøk og bok med hjem. Kjekt å lese om dine tips og erfaringer! Her var det mye jeg vil ta med meg. Det hadde vært kjempekjekt å vinne en Tatty Teddy. Den ville jeg tatt i bruk med den nye førsteklassen min som begynner på skolen på mandag! Takk for all inspirasjon du gir på bloggen din!
  🙂 Karen Elise

 3. For et fint opplegg! Vi hadde klassebamse i 1.kl i fjor, men da var jeg bare faglærer og fikk ikke med meg hele opplegget de kjørte. Det med kofferten og oppgavene rundt denne hørtes kjempelurt ut i tillegg til "de vanlige" besøkene hjem. Det må prøves ut til høsten. Jeg skal inn som kontaktlærer i. 1.kl for første gang i år, og har ingen klassebamse enda. Derfor hadde det vært midt i blinken å vunnet den superfine bamsen du bruker! ? Det hadde kommet godt med i denne nye tilværelsen med alt som skal forberedes og ordnes… Hilde

 4. Dette virket veldig bra. Mye nytt jeg har lyst til å prøve ut.
  Jeg har hatt klassebamse før, men har holdt det til helgebesøk bare. Gleder meg til p prøve ut noe nytt.

 5. For et flott opplegg du har laget! Jeg har brukt klassebamse for flere år siden, men har "glemt" det bort de siste åra. Ble så glad og inspirert av å lese det du har skrevet her. Takk! Nå skal jeg finne ut hvor jeg kan få tak i Tatty'er. 🙂

 6. Har super lyst på en me to you bamse som klassebamse:) opplegget ditt var supert:)

  (lisa.k.hanken@gmail.com)

 7. Eg trur elevane mine hadde likt veldig godt å ha sin eigen Teddy bamse. Så fine dei er. Opplegget var veldig fint og!

 8. For et interessant og spennende opplegg! Klassebamse husker jeg veldig godt fra min egen barneskoletid! Jeg er nå lærerstudent og det hadde vært utrolig gøy med en klassebamse til mine fremtidige elever! Dette skal absolutt prøves ut!! 😀

 9. Jeg bruker klassebamse nå, men ser at det er mye mer den kan brukes til . Vi ønsker oss en ny Tatty Teddy, for den vi har nå er slite og pjuskete etter mange år i bruk. Det er ikke lett å kjøpe ny Tatty Teddy i Norge. Håper vi vinner, for da kan vår Teddy pensjoneres fra hjemmebesøk og bo på skolen.

 10. For et flott og gjennomført opplegg du har! Jeg har brukt klassebamse med dagbok og besøk i 1. og 2.kl tidligere, og det fungerte veldig bra. Nå jobber jeg på en spesialskole, og nå ble jeg fristet til å prøve der også;) Disse bamsene er jo så herlige!

 11. Så spennende, morsomt og lærerikt 🙂 Jeg starter nå med 1.klasse og en Tatty Teddy ville ha vært perfekt for gjengen min. Det å kunne bruke klassebamsen i undervisningen er en kjempefordel; og spesielt også hvis man tar inn engelsk og. I min klasse har jeg også en elev fra mottaket, og siden h*n ikke kan norsk, vil en del kommunikasjon være på engelsk – her ville en Tatty Teddy være perfekt. Opplegget ditt er så spikret og så gjennomført! Håper jeg og min klasse vinner en slik nusselig Tatty Teddy.

 12. Mine elever er litt større enn dine da de går på mellomtrinnet, men jeg liker godt idéen og tenker at Tatty nok kan gjøres og være kul nok for store barn også. Ser potensiale for både språkinnlæring, geografi, fremføring, storyline og mer til med en maskot på laget. 🙂

 13. Hei Eirin
  Jeg har alltid brukt klassebamse. Synes det er en fantastisk måte å bli bedre kjent med elevene på, samt å introdusere ulike nye til.
  Vi har hatt to bamser: Oskar og Matilde, de har egen koffert, sekk, matboks, tannbørste, penal og bøker. De får det de trenger etter hvert. Kofferten blir ofte fullere og fullere. Foreldrene er viktige samarbeidspartnere – jeg har et eget emne om dette på foreldremøtet. Bamsene trekker vi i begynnelse hver dag – vi begynner med muntlig aktivitet – for så å gå over til bok etter hvert. Jeg pleier lage ulike bildebøker – noen ganger bare fordi det er gøy, andre ganger for å introdusere et tema. Elevene elsker å lese disse bøkene. Bamsene skriver brev til klassen, klassen skriver tilbake. Når det er sommer ferie får O og M mange postkort. Vi lager også vitsebøker, gåtebøker, oppskriftbøker, fotoalbum, minnebøker osv
  Jeg blir litt lei meg jeg når jeg hører om klasser som ikke har klassebamse – jeg bare digger det og elevene elsker det.
  Når interessen i løpet av tredje klasse dabber av sitter de i klasserommet og passer på – da lager jeg noen små stunt. Hemmelige beskjeder, rampestreker osv
  Jeg vet om en skole som har en egen klassebamseutstilling – når bamsene ikke lenger er i bruk havner de der. Jeg pleier å overlevere bamsene med tilbehør til en foresatt jeg stoler på. Jeg har hilst på den første klassebamseutstilling min – på et skolejubileum – gøy!
  Takk til Eirin som lager et opplegg – jeg skal jammen snu litt på mitt! Vil gjerne vinne en Taddy.
  Klem Linda

 14. For et utrolig fint opplegg!! Tusen takk for at du deler! Jeg skal ha 1. klasse for første gang og gleder meg stort, er også veldig spent! Dette skal jeg definitivt prøve ut! Og en nusselig søt Tatty hadde vært midt i blinken!:)
  Klem fra Ingunn

 15. Hei,supert opplegg men hvor kan jeg på kjøpt bamsen?

  Merete

  1. Hei 😀 Om du ønsker å bruke samme type bamse, så må de bestilles fra utlandet. De heter Me to You eller du kan søke på Tatty Teddy! Raske og grei levering. Mine bamser er ca 20 cm høye.

 16. Dette var en kjempegod ide. Skal ha 1. klasse etter mange år med andre skoleoppgaver. Har tenkt på dette med bamse, og her får jeg mange ideer, helt supert. Hadde vært flott og vunnet Tatty Teddy:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *